Adventbloasers goed voorbereid.

De midwinterhoorns zijn onder het stof vandaan gehaald. Ze zijn opgepoetst en er is op geoefend. Dinsdagavond 23 november worden de laatste puntjes op de i gezet in het honk op de Kraesgenberg. De “voormannen” zijn tevreden en het programma is vastgesteld. Een prachtige traditie blijft, zeker in Losser, van kracht met een groep mensen die dit elk jaar met veel enthousiasme organiseert. Gelukkig zijn er veel jeugdleden die met veel plezier meewerken aan dit gebeuren.

Roop en wederroop
De opening van het seizoen is zondag 28 november, aanvang 18.30 uur. Alle adventbloasers verzamelen zich op het kerkhof van de Mariageboortekerk. Daar verdelen ze zich in groepjes rondom het kerkhof en worden bijgelicht door het spookachtige licht van fakkels. De “voormannen” spreken de groep toe. Het is een herdenking aan alle adventbloasers die zijn overleden. Geheel volgens traditie wordt de roop geblazen per groep. Het geluid, de “roop en wederroop” wordt letterlijk en figuurlijk rond gezongen. Voor velen een emotioneel moment met veel kippenvel momenten.

Treffens
In de adventsperiode vanaf zondag 28 november tot vrijdag 7 januari treden de Losserse adventbloasers op. Op elke dinsdagavond, aanvang 19.00 uur, op verschillende plekken in de dorpskern van Losser. Op elke vrijdagavond, aanvang 19.00 uur, bij de put van het Teylershoes. (Tuin Oude Apotheek.) en elke zaterdagavond, aanvang 19.00 uur, rondom het honk van de adventbloasers, erve Kraesgenberg. Het programma is onder voorbehoud en wordt Iedere week geupdated.

Cursus midwinterhoorn maken
De “voormannen” geven een cursus voor eigen leden midwinterhoorn maken op drie opeenvolgende middagen. Op zondagmiddag 28 november de tak waarvan de hoorn wordt gemaakt ontdoen van de bast. Op zondag 12 december wordt de hoorn uitgehold. Op zondagmiddag 19 december, tijdens de Kerstfair in Losser, hoek Raadhuisstraat Teylerstraat, wordt de hoorn afgewerkt. Het publiek kan dit aanschouwen. Tevens trekken groepjes hoornblazers door de dorpskern van Losser.

 
Share our website